η φιλία στο φέις μπουκ.

‘κάνε μου λίγο μμμ’, έλεγε κάποτε ένα τραγούδι.

σήμερα λένε κάνε μου λίγο λάικ. κι υπάρχουν πολλοί που δίνουν σημασία.

αλήθεια, τι είναι το λάικ; κάτι που δείχνει αγάπη, ενδιαφέρον, περιέργεια; ότι κι αν είναι, μερικοί το χρησιμοποιούν. ό,τι κι αν σημαίνει. μα σημαίνει κάτι; βεβαίως και σημαίνει: αν είναι αληθινό, σημαίνει κάτι από αυτά που ανέφερα: πραγματική αγάπη, πραγματικό ενδιαφέρον, πραγματική περιέργεια.

σήμερα είναι -ή μάλλον χτες- του αγίου αντωνίου, κι η σκέψη μου πέταξε πολλές φορές στο συχωρεμένο το φίλο μου τον αντώνη. τον γνώρισα στο διαδίκτυο, μετά τον γνώρισα ως φωνή στο τηλέφωνο, μετά τον γνώρισα ως τον αντώνη το φίλο μου, ας είναι καλά εκεί που είναι τώρα.

σίγουρα λοιπόν στο διαδίκτυο μπορείς να κάνεις φίλους, άλλοτε θα σας γράψω για την περτρι.

όταν όμως κάνεις φίλους στο φέις μπουκ είναι το ίδιο; ΠΡΟΣΟΧΗ: φίλος και εκεί δεν είναι το ‘σε κάνω φίλο, με κάνεις φίλο’. είναι πραγματικές συναντήσεις ανθρώπων, που, μέσα από τις δραστηριότητες του διαδικτύου έχουν την τύχη να γνωριστούν και να γίνουν φίλοι.

τι είναι ‘οι φίλοι’ στο φέις μπουκ; είναι άνθρωποι που ενδεχομένως ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες στις οποίες αναφέρεστε, ή ενδιαφέρονται να γίνουν γνωστοί στις δικές τους δραστηριότητες, όσο γίνεται σε περισσότερους ανθρώπους. για το λόγο αυτό, ένα ποσοστό που σκαρτεύει όλο και πιο πολύ τη διαδικασία, είναι κάποιοι που χρησιμοποιούν τους λεγόμενους ‘φίλους’ για να πλασάρουν δωρεάν τις διαφημίσεις τους.

επομένως, η ‘φιλία’ εδώ δεν έχει να κάνει με την πραγματική συναλλαγή και την πραγματική γνωριμία. νομίζω πως συμφωνούμε.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s