ελληνικά και … ξένα. η επιστήμη και η μικρότητα στα χέρια των πολιτικών και των τεχνοκρατών.

Γνωρίζετε το πανεπιστήμιο Αθηνών; είναι αυτό που έχει απέξω δυο αγάλματα: θυμάστε ποια; θυμηθείτε, προσπαθήστε, και μετά θα τα πούμε κι εμείς.

Το πανεπιστήμιο αυτό φέρει τον τίτλο ‘Εθνικό’,  και είναι το μόνο στη χώρα μας με αυτό τον τίτλο, επειδή είναι στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Η Αθήνα πάντως, δεν είναι απλώς η πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας, είναι η πρωτεύουσα του κλασικού πολιτισμού, η βάση δλδ του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και μέσω της Ευρώπης, βάση του πολιτισμού που άνθισε κάποτε στην Αμερική (για να μην μπούμε σε κουβέντα, θυμηθείτε μόνο τα κρατικά μεγάλα κτίρια των ΗΠΑ και από πού εμπνέονται).

Εθνικό, αλλά και Καποδιστριακό, το πανεπιστήμιο Αθηνών. Τον Καποδίστρια δολοφόνησαν στο Ναύπλιο, ποιοι άραγε; γνωστή ιστορία. Τα δυο αγάλματα μπροστά στο Πανεπιστήμιο είναι δυο ανάλογες προσωπικότητες: αριστερά είναι ο Ρήγας. αυτόν τον έπνιξαν στην περίπου εσπερία. τον άλλον, δεξιά, τον Γρηγόριο τον Ε’, τον κρέμασαν στην ανατολή. Όσοι τον κατηγόρησαν για δοσίλογο, ας γνωρίζουν πως μπορούσε αν ήθελε να γλυτώσει. Κι ο ένας και ο άλλος είναι  προστάτες-σύμβολα του ελληνικού έθνους.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει λοιπόν ιδιαίτερη ιστορία στον κόσμο της Ευρώπης. Και, ειρήσθω εν παρόδω, όσοι έχουν εργαστεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, γνωρίζουν ότι μεταπτυχιακοί φοιτητές στο εξωτερικό, όταν προέρχονται από ελληνικά πανεπιστήμια, είναι από τους καλύτερους.

Τώρα λοιπόν, εν ονόματι της ευρώπης με μικρό έ, έρχεται το λεγόμενο σχέδιο ‘αθηνά’. το όνομα είναι συμβολικό: Αθηνά είναι η θεά της σοφίας, παγκοσμίως γνωστή. Με το ελληνικό αυτό όνομα έρχονται τώρα κάποιοι να συρρικνώσουν ό,τι με κόπο, με μόχθο, με θυσίες, με μνήμες, με χαρές, με οράματα, με πίκρες, με κόπους, με επαναστάσεις, κατάφερε να υπάρξει έως σήμερα:

Με όνομα εξίσου συμβολικό όπως το σχέδιο (το συμβολικό όνομα είναι Αθηνά), η των Φιλοσόφων Σχολή, η Φιλοσοφική σχολή, είναι αυτή που πρέπει να έχει στόχο να θάλπει, θεραπεύει, ανανεώνει, αναγεννά το πνεύμα της επιστήμης του λόγου στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα της λογικής και πατρίδα της φιλοσοφίας, και για το λόγο αυτό είναι πατρίδα της έννοιας της δημοκρατίας: ο λόγος ισχυρότερος από τη μυική δύναμη (ή τη δύναμη των όπλων)  είναι ο λόγος που γίνεται αγαπητός και δυνατός εν ονόματι της δύναμης της σκέψης. Η επιστήμη αυτής της σχολής συνεπώς στηρίζει, ή προσπαθεί να στηρίξει τις έννοιες του ανθρωπισμού και του πολιτισμού στη ζωή της κοινωνίας που εμπνέει.

Το λεγόμενο λοιπόν σχέδιο «αθηνά» έρχεται να συρρικνώσει τη Φιλοσοφική σχολή ως εξής:

  1. από τη μια μεριά η ελληνική γλώσσα και φιλολογία, από την άλλη το τμήμα ξένων γλωσσών και φιλολογίας.

Λες και η επιστήμη είναι η γλώσσα, λες και η φιλολογία είναι ένα άλλο θέμα, που δεν εκφράζεται μέσω της γλώσσας. Λες και το να μάθεις μια γλώσσα είναι το μέλημα μιας πανεπιστημιακής σχολής.  Λές και μπορεί η επιστήμη να χωριστεί σε ‘δική σου’ και ‘ξένη’!!! τι άκρως αντιεπιστημονική στάση είναι αυτή!

– Και βέβαια, αν τα πάντα χωρίζονται σε ‘δική σου -γλώσσα’ και ‘ξένη’, σημαίνει ότι σε λίγο, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, θα τα διδάσκουν αυτοί που τα έχουν ως ‘δική του -γλώσσα’. Αυτό σημαίνει γενική υποβάθμιση της κάθε επιστήμης, ενώ μας ενδιαφέρει η επιστήμη που συμβολικά αναφέρεται ως ‘φιλοσοφική’, επειδή επιτρέπει το διάλογο όχι ως ‘δικό μου – δικό σου’, αλλά ως αντικειμενικό και σωστό θεώρημα ζωής…

2.  Η αγγλική γλώσσα και φιλολογία έχει συνεπώς τα δικά της αρθρωμένα μαθήματα, τη δική της πολιτισμική δομή και θεωρία.

Η γαλλική γλώσσα και φιλολογία έχει συνεπώς τα δικά της αρθρωμένα μαθήματα, τη δική της θεώρηση και γενεσιουργό ιστορία και πολιτισμό και δράση ανά τον κόσμο.

Η ιταλική γλώσσα και φιλολογία έχει επίσης τα δικά της απαραίτητα μαθήματα πέραν της γλώσσας της.

Η ισπανική γλώσσα και φιλολογία, που κατακτά τον κόσμο ως μητρική ανθρώπων που θυσιάστηκαν και παρήγαν πολιτισμό σε δυο διαφορετικές ηπείρους, επίσης.

Η γερμανική γλώσσα και φιλολογία, επίσης! Ως γλώσσα, φιλοσοφία, ιστορία… (και ούτω καθ’ εξής).

  1. Βάσει των ανωτέρω, ας μην τολμήσουν μερικοί να πουν ότι ο γενικός κορμός είναι τα ίδια μαθήματα, και διαφέρει μόνο η γλώσσα, που θα είναι διαφορετική.

αυτό σημαίνει υποβάθμιση της επιστήμης και συνεπώς και του πανεπιστημίου που την υπηρετεί .

Πώς είναι δυνατόν ένας τίτλος, το όνομα  ‘Αθηνά’ να σημαίνει αυτό που φαίνεται να  σημαίνει:  προσπάθεια δοσίλογων σημερνών πολιτικών του ‘γιες μαμ, γιες σέρ, ό,τι θέλετε, αρκεί τα αργύρια … ’

Λυπάμαι.

Ελένη Κονδύλη, πτυχιούχος Ρωμανικών φιλολογιών, Ανατολικών Φιλολογιών και Ιστορίας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s